The Ring of Ezerovo,14 Words....

Comoara de la Apahida

1)Home
2)VAS DE FACUT BRINZA
3)Aprecieri
4)Metoda de lucru
5)Ezerovo/lucrari
7)Comoara de la Apahida
8)Placa 120
9)Antigona lu Lozanis
10)Placa 16
6)Kontakt

apahida5.jpg

Inelul de la Apahida (Cluj) ,Rominia, datat sec 4
apahida.jpg
litere grecesti

inellapahida.jpg

īn ovalul de lemn vedeţi literele de pe inel transcrise de mine. Sīnt litere greceşti.Ultima literă e specifică alfabetelor greceşti şi nu apare īn alfabetul latin.

desen; textul manipulat
apahidadesen.jpg
A introdus in litera M ; K transformat in R, L grec transformat in A

omielcus.jpg

141947-pietroasa-patera.jpg
Patera de la Pietroasa. Maica Domnului tine in miini un pahar de impartasanie

aurul-si-argintul-antic-al-romaniei-7.jpg
Pahar mare de sticla gasit la Apahida in Ardeal

suportpietroasa.jpg
Suport gasit la Pietroasa

Suportul găsit la Pietroasa e făcut pt un pahar cu fund rotund. Acest pahar era folosit la īmpărtășanie. Nu putea fi pus jos. Era dat din mīnă īn mīnă, iar după golire era pus īn suport.

Asemănările dintre aceste două tezaure dovedesc identitate culturală și religioasă pe un mare areal; Moldova și Ardeal. Obiectele au aparținut cel mai probabil unor patriarhii. Valoarea obiectelor arată că existau nobili destul de bogați ca să facă astfel de donații. Existența nobililor arată că existau formațiuni statale. Atribuirea acestor obiecte unor venetici din Scandinavia este complet eronată.

Tezaurul de la Apahida

La Apahida, līngă Cluj, au fost găsite īn sec 19 şi 20 mai multe bijuterii. Cele mai interesante au fost găsite īn sec 19 īntr-un mormīnt.
Desenul reprezintă concepţia unor cercetători despre acest īnscris. Ei au afirmat că literele ar fi latine. Īn acelaşi mormīnt s-au găsit şi alte inele, pe care se văd litere greceşti clare.Unele litere sīnt scrise evident īn ligatură. Pe inelul cu şapte litere nu e nici o ligatură. Inelul a fost manipulat. Partea din dreapata a literei M este modificată. Materialul a fost īmpins spre interior ca să fie astfel creată litera A. La piciorul din dreapta a lui M lipseşte exact acea bucată ce a fost īmpinsă īn interior. Eu cred că ar trebui cercetat inelul īntr-un laborator de prestigiu din Occident care să confirme dacă au fost făcute astfel de modificări şi să confirme că inelul e tocit la litera K, literă care ar fi fost chipurile un R latin. Nu mi se pare normal ca īn acelaşi mormīnt să fie găsite obiecte de acelaşi fel scrise cu două feluri de litere, latine şi greceşti. Părerea mea e că istoricii austrieci din sec 19 au manipulat acest inel. Au afirmat că este īnscris pe inel numele persoanei care l-a purtat, īn acest caz OMAHARUS şi că acesta ar fi fost un rege gepid, iar gepizii o populaţie germanică. Un rege german īnseamnă un regat german, iar un regat german īnseamnă numeroşi supuşi germani. Astfel apare ca normală apartenenţa Ardealului la Austria. Germanii şi austriecii au găsit numeroşi germanici prin Ardeal, Moldova, Crimea, Polonia etc īntr-o vreme īn care teritoriile de la Răsărit de Elba nu erau populate cu germani. Ei au făcut hărţi cu regatul lui OMAHARUS din Ardeal, care ar fi fost plin de gepizi germanici. Pe inel īnsă scrie OMIELCUŞ, cuvīnt derivat din OMILIE, iar acesta din urmă există şi azi īn romīnă şi īnseamnă PREDICĂ, deci OMIELCUŞ īnseamnă predicator. Inventarul mormīntului arată că avem de a face cu un personaj ce a aparţinut Bisericii, nu cu un rege, voievod...Īn mormīnt au fost găsită o fibulă īn formă de cruce avīnd pe ea zvastici. Aceste zvastici au mai fost găsite pe teritoriul Romaniei, dar nici una pe teritoriul Germaniei.
Interesant este pahrul din sticlă groasă decorat cu plăcuţe de aur. A avut īnălţimea de 16,70 cm, diametrul la bază de 3,8cm, iar diametrul la buză de 12cm. Cred că ar fi īncăput īn el aproximativ un litru de lichid. Ca să stea drept paharul are nevoie de un suport, cea ce īnseamnă că el a fost făcut aşa intenţionat pt ca nimeni să nu īl poată lăsa jos. Părerea mea este că a fost un pahar de īmpărtăşanie. El era umplut cu vin şi trecut din mīnă īn mīnă pīnă cīnd se golea şi era din nou umplut. Foto3
Un pahar asemănător precum şi un suport pentru acest tip de pahar putem vedea īn Tezaurul de la Pietroasele. Patera din acest tezaur are o statuetă reprezentīnd cel mai probabil pe Maica Domnului, care ţine cu ambele mīini un astfel de pahar. (Foto4)
Foto4
Cred că suportul pt acest tip de pahar este acesta (Foto5) din Tezaurul de la Pietroasele.
Ambele tezaure sīnt cam din aceaşi perioadă.Ambele au fost atribuite unor germanici deşi nimeni pīnă acum nu a putut proba germanici aflaţi īn sec 4-5 pe teritoriul de azi al Romaniei.